Image
Skrivande
Profile picture for user Helena Wikner
Helena Wikner
31 jan 2021

Det är viktigt och nödvändigt att vara i kontakt med oss själva, genom våra inre kroppsliga signaler, för att kunna förstå och jobba för ett hållbart ekosystemet. Det tror jag på! För om vi inte ens kan lyssna till och förstå oss själva, hur kan vi då förstå någonting levande?

I arbetet med lokalgruppen ställer vi oss många frågor. Hur hänger de egentligen ihop, våra inre liv med ekosystemet och klimatet? Hur hushåller vi egentligen med våra resurser, i den dubbla bemärkelsen? Alltså, våra egna kroppar, vår tid och energi, vår livskraft, OCH tiden och livskraften för planeten vi bor på. Hur väl funkar egentligen det ekonomiska systemet som vi har? Det vill säga, hur väl hushåller systemet med resurserna som vi har? Ja, som VI har, jag och du och alla andra som delar ”hushållet” Jorden. Hur påverkas ditt och mitt liv av de styrande krafterna som råder över hushållskassan? Om de där krafterna vore en varelse, ja rentav en person, hur skulle den tänka och känna och vad skulle den drivas av? Och på vilket sätt är jag en del av den varelsen/personen? I andra ord - hur påverkar systemet mig, och hur påverkar jag systemet?

Det är några av de stora frågor jag tar med mig till våra lokalgruppsmöten. Det verkar nämligen vara så att vårt inre liv och det yttre systemet inte går att skilja från varandra. På samma sätt som att kroppen och hjärna hänger ihop och är oskiljaktiga, är jag lika beroende av att det finns träd och träden är lika beroende av planeten som av det ekonomiska systemet. Ett träds liv är ju inte sitt eget om marknaden får bestämma. Kanske speglar det hur våra egna liv då inte heller är det?

Så vad går att avläsa i oss själva och den inre natur som är så sammanlänkad med hela den här planeten vi bor på och allt som sker här? Finns det något som ekar inuti kroppen som berättar hur vi kan leva på ett hållbart sätt och skapa strukturer och system som respekterar de verkliga behoven för liv? Det räcker förstås inte bara att känna efter för att förändra något därute i världen, det krävs också handlingar. Många upplever nu att de verkligen vill göra något, men vad, och hur? Ett mål behövs, eller kanske snarare en riktning, eftersom livet aldrig blir färdigt.

Det behövs också en beskrivning av vägen och det finns därför en stor kraft i skrivandet. För genom att fånga de där inre upplevelserna och översätta de där budskapen som vår inre natur berättar för oss kan vi skriva ner våra framtidsvisioner som vi kan dela med oss av till andra. Vi kan skapa nya historier av liv som kan påverka historien!

Vilka framtidsvisioner har du inom dig, och hur skapas de i dig?

/Helena, gruppledare för Norrköpings lokalgrupp.

 

 

 

Kommentera

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.